Het jaar 2022

Het jaar 2022 is voorbij, en wat voor jaar was het! Met weer een druk gevuld kalender, na enkele “corona jaren”, mochten wij met het korps deelnemen aan mooie parades, spectaculaire taptoes en enkele unieke optredens. Eindelijk ervaren we terug een normaal seizoen. We blikken terug op toch wel een jaar met memorabele optredens en enkele regenachtige shows. 2022 in een notendop, het natste jaar.

Prelude

Alvorens we ons 100% focussen op optredens gaan we eerst back to basics. Na twee uitgestelde repetitieweekends konden wij in maart met het korps eindelijk terug een weekendje weg. Niet om te ontspannen of om op te treden, maar om de showproductie “Who’s The King?” verder aan te leren, uiteraad met de gezellige avondjes na de lange repetitiedagen. We sluiten het weekend af met de eerste volledige “run” van een show sinds de pandemie, en wat een goed gevoel dat was! We waren klaar om 2/3de van de show te presenteren aan ons eigen publiek op WIK feest, die binnenkort naderde.

Het voorjaar: Tour de France

Voor ons jaarlijks afspraak in het sportcentrum voor WIK feest zijn we met het korps tweemalig te gast in Frankrijk. Onder andere Compiègne en het regenachtige Maubeuge zijn van de partij maar het hoogtepunt van het voorjaar speelt zich af in Vichy, het derde bezoek bij onze zuiderburen.

De uitstap naar Vichy was toch wel van een ander kaliber, na twee shows in het sportcentrum en enkele parades achter de rug trokken wij naar het zuiden van Frankrijk om onze laatste show van het voorjaar te brengen. Dit in kader van “Festival Vichy Vents de Folie.” Hier brachten we onze eerste volledige show in drie jaar tijd, een speciaal optreden dus. Ons gevoel na het optreden? Eén woord, euforisch. Na drie jaar mochten we eindelijk een volledige show brengen voor zeker één van de meest enthousiaste publieken die we in de afgelopen jaren hebben gehad. Het applaus? Oorverdovend. Een uitgebreid verslag over dit weekend kan je hier raadplegen.

Het voorjaar bracht ons ook droevig nieuws, Op 30 april namen we sereen afscheid van onze allegrootste fan, Jean-Pierre De Waegemaeker. Jaarlijks voor zijn verjaardag had JP maar één wens, een optreden van zijn Showkorps WIK. Tevens namen we in November afscheid van WIK ere-voorzitter, oud-lid en tamboer-majoor Staf Cattoor, een WIK’er in hart en nieren.

Naast de optredens bij onze zuiderburen en WIK feest waren wij ook voor enkele parades te gast in West-Vlaanderen, we musicieren onder andere door de straten van Oudenburg, Nieuwpoort en Oostende en geven zo de aanzet van onze tour van West-Vlaanderen (die verder gezet wordt na de zomerstop). Ook zien wij de realisatie van één van onze grootste sponsorprojecten, de WIK-aanhangwagen.

Het najaar: de tour van West-Vlaanderen

Een reeksje van optredens in eigen streek. En dat doet ons ook eens deugd. Want dat betekent dat vrienden, kenissen, oud-muzikanten en sympathisanten eens een kijkje kunnen komen nemen.

We beginnen de tweede helft van ons seizoen in Koekelare, het optreden naar aanleiding van het jubileum van de Koninklijke Fanfare Sint-Joris Koekelare en waar we eerlijkshalve niet onze beste taptoe speelden. Toch kon dit voor het publiek de
pret niet derven en kregen we groot applaus voor ons optreden. We gingen met de feedback voor onszelf aan de slag om de week erna “te knallen.”

Herkansing in Nieuwpoort, maar daar gooide een fikse plensbui roet in het eten. Toch speelden we een zeer degelijke show, konden we stadsbestuur en publiek begesteren. Getuige het feit dat allen netjes bleven zitten terwijl het hemelwater met bakken uit de lucht viel. Toeschouwers blijven de fikse plensui door netjes zitten, een groter compliment bestaat niet.

Onze tour van West-Vlaanderen eindigt in De Panne. Een taptoe waar we voor een tweede keer te gast waren. Ook een taptoe waar met collega’s uit Nederland aanwezig waren. We worden zeer fijn ontvangen en mogen als vijfde het taptoeveld op (ook met wat regenspetters). We spelen een zeer mooie uitvoering, eentje die ons vertrouwen geeft voor de Internationale Taptoe België en VLAMO optredens enkele weken later. Na de ITB- en Vlamoweekends sluiten we onze tour af met een nogmaals regenachtig optreden in Avelgem.

De weken van de waarheid

De weken van de waarheid. Zo letterlijk mag je het wel stellen. Na twee afgelaste edities stonden we eindelijk weer op onze “eigen” taptoe (ITB), de VLAMO Showwedstrijden en een afsluiter in Krefeld Duitsland.

Op ITB kennen we de zaal, het publiek, de omstandigheden. Toch blijft het telkens “stressy”. Maar, met een degelijke performance op zaterdagmiddag, een betere op zaterdagavond en een uitstekende op zondagmiddag zetten we ITB helemaal naar onze hand. Een editie met een beperkt aantal muziekgroepen, maar wel een kwaliteitsvol deelnemersveld waar wijzelf stevig onze voet naast zetten. We kijken tevreden terug naar drie fantastische uitvoeringen.

Enkele weken later nemen we deel aan de VLAMO Showwedstrijden en nemen we het op tegen andere Vlaamse top groepen. We stappen vol (of minder vol) zelfvertrouwen het veld op en geven twaalf minuten lang het beste van onszelf. Los van de onderbrekingen zit tweeënhalf jaar van ons muzikale leven hierin, aan de jury om dat naar waarde te schatten. Het publiek, die deden dat al twee seizoenen lang. Met een score van 84,42% nemen we de hoofdprijs naar huis en mogen we onszelf kampioen noemen. Slechts 0,09 percentpunt scheelde het, maar onze derde VLAMO-titel op rij is binnen.

We sluiten het showseizoen af met een prachtige taptoe in Duitsland, na voormalige deelnames in onder andere Frankfurt en Loreley zijn we deze keer te gast voor de “Royal Muisc Show” in Krefeld. Daar brachten we voor de allerlaatste keer onze “Who’s The King” showproductie en sluiten we zo dit hoofdstuk en seizoen af.

Inmiddels is 2023 begonnen en mogen we stilletjes aan verlangen naar de eerste optredens in februari. Of we opnieuw zo’n regenachtig seizoen zullen meemaken is nog afwachten, maar we kijken in elk geval vol plezier uit naar een schitterend jaar!

Zelf lid worden? Meld je aan en we helpen je graag verder!


Redactie:
– Musti & Gerrit
Beeldmateriaal (in volgorde van vertoning):
– Tijs Soete
– Veronique Coulon
– Veerle Deweert

Winkelwagen