Geschiedenis

Het showkorps heeft een rijke en uitgebreide geschiedenis, die in vele opzichten bewogen is geweest. Sinds de erkenning als “Den Kliek” in 1951 heeft het korps een grote rol gespeeld in het leven van velen. Met meer dan 70 jaar geschiedenis op de teller delen we graag enkele sleutelmomenten doorheen onze evolutie.

NL

Den Kliek

Alles begon in 1951 met ‘den Kliek’ die met trommels en klaroenen de turners bij het defileren wat meer kleur en klank meegaven. De kliek groeide in de eerste jaren uit tot een muzikaal geheel.

Drumband

1967 was het jaar van een eerste groot succes voor
Drumband WIK. Onder leiding van dirigent Herman Vermeire en tamboer-majoor Staf Cattoor won men de ‘Gouden Drum’ in een internationale wedstrijd voor drumbands te Antwerpen.

De band start in 1967 onder impuls van Albert Milh en in samenwerking met het Stadsbestuur Oostende, de organisatie van het ‘Internationaal Drumbandfestival’ dat uitgroeit onder de stuwende kracht van Raoul Dergeloo, Françis Proot, Angelo
Delacauw en Staf Cattoor tot de ‘BANDSHOW’

In 1974 wint Drumband WIK de “Open Championship Contest” in Londen. Ook hier onder leiding van dirigent Herman Vermeire en Tamboer-majoor Staf Cattoor.

1966 Drumband Thermae Palace
« van 13 »

Showband

Onder leiding van dirigent Norbert Grootaerd wordt de bezetting omgeschakeld naar drieventiel instrumenten, schuiftrombone’s en aangevuld met melodische percussie. In 1982 wijzigt het korps zijn benaming tot ‘Showband’ en is een graag geziene gast in binnen- en buitenland.

In 1983 neemt showband WIK met succes deel aan het evaluatietornooi tijdens het Nationaal Festival voor showkorpsen dat door Fedekam te Leuven wordt georganiseerd. Het evenement wordt achteraf uitgezonden op de BRT in het programma ‘Dit Leuke Land’.

In 1986 winnen de slagwerkers onder leiding van dirigent Norbert Grootaerd de Prov. Kampioenstitel in de reeks marching tijdens het Prov. Tornooi van Fedekam West-Vlaanderen. Tamboer-majoor Geert Vanmaeckelberghe wordt uitgeroepen tot Provinciaal Kampioen.

In 1987 verhuist BANDSHOW naar het Mediacenter te Oostende en wordt voor het eerst een indoor gebeuren.

In 1990 neemt het korps onder leiding van dirigent Mario Spiessens, slagwerkinstructeur Josquin Rousseeuw en Tamboer-majoor Geert Vanmaeckelberghe, deel aan de Int. EMP-Showwedstrijden te Groningen (NL) en behaalt er een ‘Eerste Prijs’.

Het vertrouwde rood-zwarte uniform maakt in 1990 plaats voor de blauw-geel-grijze combinatie, een eigen creatie naar inspiratie van de US-cadets. De groep behaalde in dat haar een eerste prijs in de hoogste afdeling tijdens de Euro-Muziekparade te Groningen. Showkorps 1990

Het korps organiseerde in 1992 voor de 25ste maal hun internationale taptoe, Bandshow.

In 1996 traden ze, met overweldigend succes, samen op met Bon Jovi op zijn concert in België, voor meer dan 30000 enthousiaste toeschouwers eveneens in dat jaar behaalden zij te Hamont, tijdens de “Mars- en Showwedstrijd der Lage Landen” een Eerste Prijs in de Marswedstrijd en een Eerste Prijs in de Showwedstrijd, allebei in de Hoogste Afdeling.

Showband WIK Oostende werd in 1996 eveneens bekroond met de titel: ‘Modelkorps van West-Vlaanderen’, tijdens de Fedekamwedstrijd in Oostende waar ze terug een Eerste Prijs wonnen in de Hoogste Afdeling van Showkorpsen.

Het korps behaalde in 1997 een Eerste plaats in de afdeling Showkorpsen tijdens de ‘Artevelde-wedstrijd’ te Gent ingericht door Muziekfederatie Oost-Vlaanderen. Concert Rotary Oostende.

1957 Kliek straatoptreden Oostende
« van 13 »

Showkorps WIK

Sinds 2001 wordt de officiële naam aangepast, de band staat dan onder de leiding van dirigent Johan Delacauw.

Onder leiding van slagwerkinstructeur Bruce Vrancken wint de drumline in 2002, zowel de Prov. Als de Nat. Kampioenstitel in de afdeling Uitmuntendheid / reeks marching. Geert Vanmaeckelberghe wordt uitgeroepen tot provinciaal en nationaal “Beste Tamboer-majoor” in de hogere afdeling.

Eind 2003 moet Showkorps WIK Oostende haar vertrouwde onderkomen in de ACW gebouwen van “De Volksbond” verlaten. Dit betekent het einde van een huisvesting die meer dan 50 jaar duurde en het begin van een moeilijke zoektocht naar nieuwe lokalen. WIK zal uiteindelijk zijn intrek nemen in het Open Luchtcentrum “Duin & Zee” te Oostende.

Met de realisatie van “WIK In Concert” schrijft de band in 2004 een nieuwe bladzijde in haar rijke geschiedenis. Alg.Dirigent Yves Dewachtere, slagwerk instructeur Bruce Vrancken en arrangeur Peter Decoster brengen het korps door hun kundige instructie, tot nooit geziene hoogte. Tijdens het concert brengt de band onder meer 3 showproductie’s ten gehore. ‘Strijd & Hoop 2001’, ‘Mystiek & Magie 2002’ en ‘Africa in Symphony 2003’. Electrische gitaren, djembé’s, drumstel en doedelzak geven het concert, dat i.s.m. Rotary is georganiseerd, een rijk en divers klankpalet.

In 2004 nam de band succesvol met haar showproductie ‘Africa in Symphony’ deel aan de Showwedstrijden door Vlamo georganiseerd. De band staat er onder leiding van algemeen dirigent Yves Dewachtere. In de Evenementenhal ‘De Schelp’ te Wevelgem werd Showkorps WIK Oostende door een vijfkoppig internationaal juryteam uitgeroepen tot ‘Winnaar Showwedstrijden Trofee 2004’ met een score van 90,3%. Goed voor een Eerste Prijs met lof v/d Jury. Bovendien behaalde het korps de Prijs Sabam.

In 2005 neemt Jong-WIK deel aan de Vlamo Showwedstrijden te Koersel en worden zij uitgeroepen tot “Kampioen Showwedstrijden 2005 / Cadet Class”. In 2006 neemt Jong-WIK opnieuw deel en behalen zij een Eerste Prijs met een score van 84,6%.

BANDSHOW Indoor Taptoe neemt in 2006 een nieuwe vlucht en vindt voor het eerst plaats in de Sleuyter Arena te Oostende. Deze evenementenhal geeft de taptoe met haar uitstekende akoestiek en faciliteiten voor zowel publiek als deelnemers heel wat toegevoegde waarde. In 2007 wordt het evenement voor de 40ste keer georganiseerd en door een stijgend aantal toeschouwers bijgewoond.

In oktober 2009 behaalde het korps tijdens de Vlamo showwedstrijd 90,4 % eerste prijs met lof van de jury en werd kampioen showwedstrijden in de Championship Division.

Nieuw uniform

Op 13 oktober 2012 werd tijdens de taptoe Bandshow voor het eerste het nieuwe uniform van het showkorps aan het publiek voorgesteld. Het nieuwe uniform heeft zijn inspiratie gevonden in het Victoriaans tijdperk, de periode van Charles Dickens en de film van Oliver Twist.

In het seizoen 2014-2015 brengt Showkorps WIK de productie ‘Disney’, een gesmaakt product dat bekende melodieën uit klassiekers als Alladin, Pocahontas, De klokkenluider van de Notre Dame, e.a. brengt. De techniciteit en de kwaliteit van uitvoering nemen een hoge vlucht en met ‘WIK into Space’ als productie voor het seizoen 2015-2016 zet Showkorps WIK die ingeslagen weg verder. Deze show met muziek van Superman, de Star Wars-films en Star Trek ontvangt in oktober 2016 de onderscheiding ‘Goud’ op de VLAMO Showwedstrijden 2016.

Het showkorps zet de ingeslagen weg verder en scoort hiermee op internationaal vlak. Taptoe’s en parades in eigen land, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland volgen elkaar in sneltempo op. Ook nationaal gooit Showkorps WIK hoge ogen, drie edities op rij weet Showkorps WIK als nationaal kampioen te eindigen op de VLAMO Showwedstrijden. Met de producties ‘Déja Vu’ en ‘Who’s the King’ in 2018, 2019 en 2022 zijn ze VLAMO kampioen ‘SHOW’.

(in 2020 en 2021 was er geen competitie omwille van Corona)

1957 Kliek straatoptreden Oostende
« van 13 »

ENG

‘Den Kliek’

It all started in 1951 with a small group of drummers and bugle players that joined the gymnast parades of ‘Willen Is Kunnen‘ (WIK) to add a certain flair, color and of course music. The group grew larger and started to resemble a traditional drumband.

Drumband

The first glory moment of the band was 1967. Led by conductor Herman Vermeire and drum major Staf Cattoor the drumband won the ‘Golden Drum’ in a international festival for drumband in Antwerp.

Driven by Albert Milh (chairman of Willen is Kunnen) and the city counsel of Oostende,  the International Drumband Festival grows to what will become ‘Bandshow’. The main collaborators are Raoul Dergeloo, Françis Proot, Angelo Delacauw and Staf Cattoor.

Yet again Drumband WIK wins a major championship in 1974 when it participates the ‘Open Championship Contest’ in London.

Showband

Led by Norbert Grootaerd the bugles are changed into trumpets with three valves, trombones and other brass instruments. Keyboards enter the band and the name of the band is changed into ‘Showband WIK’. One performance after the other the band is performing in Belgium and abroad.

In 1983 the Showband succesfully enters the ‘National Festival of Showbands’, organised by the federation Fedekam, at Leuven. This event is later broadcasted on national television.  The drummers win the State Championship in 1986 led by Norber Grootaerd. Drum major Geert Vanmaecklberghe is awarded with the championship title as well.

Bandshow moves from the market square to indoor hall ‘Mediacenter’ and becomes one of the major indoor tattoos of Europe. Mario Spiessens is the conductor as per 1990, together with drum line instructor Josquin Rosseeuw. They compete in the EMP-Showcompetition at Groningen (The Neth.) and gain a ‘First Prize’.

1990 is also the year where the traditional red and black uniform makes place for the blue – yellow – grey uniform, inspired by the US Cadets uniform. This uniform will remain the trademark of the band for almost two decades.

Bandshow marks its 25th anniversary in 1992.

The band has had a lot of interesting and exquisite performances over the years, but 1996 was an absolute apogee with the performance at the Bon Jovi concert in Oostende in front of 30.000 people, the TV-performance in ‘Tilt’ on national television and the First Prize at the ‘Mars- en Showwedstrijden der Lage Landen’ in Hamont in the Highest Division. They also were decorated with the ‘Example Corps Award’ at the State Championships.

Showkorps WIK

Since 2001 the marching band is known as ‘Showkorps WIK’, led by conductor and arranger Johan Delacauw. Together with the new drum line instructor Bruce Vrancken they win both state and national championship title in the Highest Division. Drum major Geert Vanmaeckelberghe remains Belgium’s top drum major.

The band had to cope with some difficulties at the beginning of the ‘nillies’. Including this; it had to leave its premises it had for 50 years in city centre and find a new location at ‘Duin & Zee’ at the edge of the city.

2004 marks a new beginning for the corps with conductor Yves Dewachter, accompanied with drum line instructor Bruce Vrancken. Arranger Peter Decoster writes a trilogy: ‘Strijd & Hoop 2001’, ‘Mystiek & Magie 2002’ en ‘Africa in Symphony 2003’. They bring Showkorps WIK to an unseen musical apogee with the traditional instruments accompanied with Djembé, drum set, electric guitars, bagpipe and others. The trilogy is performed at a Rotary event in 2004 titled ‘WIK in concert’.

In that same year Showkorps WIK competes in the national federation’s (VLAMO) competition and wins both the title of ‘Winner Show Competition 2004’ with ‘Summa cum Laude’  and the SABAM Prize.

A year leater and the year next the youth band ‘Jong WIK’ wins the National Championship title in Star Division twice in a row.

Since the Mediacenter is demolished, Bandshow must find a new home. In 2006 Bandshow is hosted in the Sea’Rena (Sleuyter Arena) for the first time. This brand new basketball temple is ideal for the indoor tattoo and in 2007 Bandshow can celebrate its 40th anniversary.

Another VLAMO national title in Championship Division marks the end of successful decade in 2009.

New uniform

On October 13th 2012 the new uniform is presented to the audience for the first time at the home show event of ‘Bandshow’. The new uniform is created inspired by the Victorian Age, the period of Charles Dickens and his creation Oliver Twist.

Johan Delacauw, arranger, Kurt Craeye, conductor and Wim Vanmaeckelberghe, drum major and show- and drumline instructor, devise the show production ‘Disney’ for the 2014-15 season. It contains the Disney classics with music from films like Alladin, Pocahontas, The Hunchback of the Notre Dame, etc. The technical and musical skills of the musicians rise and with the 2016-17 production ‘WIK into Space’ the band even cranks it up a notch.
The latest show takes the audience on a interstellar journey with music from the Star Trek, Star Wars and Superman movies. In 2016 the band receives the award ‘Gold’ at the National Championships.

The corps continues to grow and gets credit for this. Tattoos and parades in their own country, France, Germany, Spain and the Netherlands quickly succeed each other. Showkorps WIK is also very successful nationally. For three editions in a row Showkorps WIK takes home the national title of VLAMO Champion ‘SHOW’ with their respective productions ‘Déja Vu’ and ‘Who’s the King’ in 2018, 2019 and 2022.


Link: Lijst met alle optredens sinds 1951 (all performances since 1951)

Link: filmbeelden uit de tijd van toen (movie clips over time)

Winkelwagen